Stressi ja ihottuma: Onko niillä yhteys?
Stressin vaikutus ihoon
Stressi on normaali osa elämäämme, mutta kroonistuessa se vaikuttaa voimakkaasti terveyteemme.
Iho on meidän suurin elin ja sen tehtävä on suojata meiltä erilaisilta ulkoisilta ärsykkeiltä. Iho reagoi kuitenkin herkästi kehon stressitiloihin, mikä voi aiheuttaa erilaisia iho-oireita, kuten stressin aiheuttamaa ihottumaa.
Stressitilanteessa keho erittää stressihormoneja, kuten kortisolia sekä katekoliamiineiksi kutsuttuja adrenaliinia ja noradrenaliinia. Näiden hormonien lisääntyminen vaikuttaa immuunijärjestelmään ja saattaa aiheuttaa iholla erilaisia oireita tai jopa laukaista erilaisia ihosairauksia. Stressi voi myös pahentaa jo olemassa olevia iho-sairauksia, kuten ekseemaa, psoriaasia ja aknea.
Miksi stressi aiheuttaa iho-oireita, kuten ihottumaa?
Stressi heikentää immuunijärjestelmää ja lisää kehon tulehdustilaa, mikä altistaa erilaisille iho-ongelmille. Kun stressitasot ovat liian pitkään koholla, eikä riittävää palautumista tapahdu, ihon tulehdus lisääntyy, suojakerros heikkenee ja ihosta tulee herkempi.
Kun ihon suojakerros ei toimi normaalisti, iho kuivuu ja altistuu erilaisille ulkoisille ärsykkeille. Pitkäkestoinen stressi voi lisäksi vähentää ihon kollageenin tuotantoa, mikä heikentää ihon kykyä uusiutua ja korjaantua.
Yleisimmät stressiperäiset iho-oireet
Stressi voi laukaista tai pahentaa seuraavia iho-oireita:
Ekseema eli atooppinen ihottuma on krooninen ihosairaus, jossa iho kuivuu, kutisee ja tulehtuu. Stressi voi voimistaa entisestään atooppiseen ihottumaan liittyviä oireita.
Psoriaasi on autoimmuunisairaus, jossa ihosolujen liikakasvun kautta iholle ilmestyy paksuja, hilseileviä läiskiä. Kun stressi lisääntyy, tulehdustila elimistössä lisääntyy ja immuunijärjestelmä heikkenee vaikeuttaen psoriaksen hoitoa.
Aknessa stressi nostaa ihon tuottaman talin määrää, mikä tukkii ihohuokosia ja pahentaa aknea. Krooninen stressi voi muuttaa satunnaiset näpyt pysyväksi akneksi.
Urtikaria eli nokkosihottuma on allerginen reaktio, joka aiheuttaa iholla kutisevia, punaisia läiskiä, jota stressin aikana kehon kohonneet histamiinitasot pahentavat.
Stressinhallinta ja ihon hyvinvointi
Stressinhallinta on siis myös äärimmäisen tärkeä osa ihonhoitoa. Terveelliset elämäntavat ja kokonaiskuormituksen hallinta auttavat vähentämään stressin vaikutuksia, joka näkyy positiivisesti myös iholla. Palautumista voi tukea unen, ravinnon ja liikunnan lisäksi myös muun muassa rauhoittavilla hengitysharjoituksilla, meditaatiolla ja rauhallisella joogalla.
Jos iho-oireet jatkuvat tai pahenevat, ihotautilääkärin tai muun ammattilaisen konsultointi voi olla tarpeen. Ammattilainen voi auttaa löytämään sopivia hoitokeinoja ihon hyvinvoinnin tueksi.
Yhteenveto
Stressillä voi olla merkittävä vaikutus ihon terveyteen, ja monet tutkimukset osoittavat stressin voivan laukaista tai pahentaa ihottumaa tai muita iho-ongelmia. Koska stressi vaikuttaa koko meidän keho-mielijärjestelmään ja tätä kautta meidän hormonitoimintaan, stressiä on hyvä opetella hallitsemaan.
Stressinhallinta on tärkeä osa ihon hyvinvointia – kun voimme kokonaisvaltaisesti hyvin, ihommekin pysyy terveen kauniina.